Verlies

Rouwconflict verlies

Rouwconflict: verlies

In hoofdstuk vijf van Rouwconflict, regie op het hart is er aandacht voor de vraag: wat is de betekenis van een verlies? De verschillende verliesterreinen worden besproken. Het wordt duidelijk dat verliezen zich in allerlei soorten en maten voordoen en dat met name de ernstige en irreparabele verliezen een grote invloed hebben. Daarnaast zijn er ook reparabele, open en verborgen, en wel of niet in de levenscyclus passende verliezen.

De vraag wat er gebeurt als je een ernstig verlies overkomt, is niet zo eenvoudig te beantwoorden, omdat het antwoord van een aantal factoren afhankelijk is: hoe ernstig en onherstelbaar is het verlies, hoe veerkrachtig is degene die dit verlies overkomt en hoe reageert de omgeving op dit verlies. Wel wordt duidelijk dat de meeste mensen goed in staat zijn een verlies te verwerken en het leven weer op de rails te krijgen. Uiteraard zijn er ook uitzonderingen op deze regel en dan kan er sprake zijn van oud onverwerkt verlies of van gecompliceerde rouw.

Mensen die verliezen, rouwen doorgaans. De belangrijkste rouwmodellen worden in dit hoofdstuk besproken en vooral het duale procesmodel (par. 5.11.3) maakt duidelijk dat een rouwende gebaat is bij zowel aandacht voor het verlies als aandacht van en voor de omgeving.

Er bestaat geen ‘juiste manier’ van rouwen. Al zou het wel handig zijn om tijdig te kunnen constateren dat een rouwende is vastgelopen in zijn rouwproces, zodat de helpende hand kan worden geboden.

Boek Rouwconflict  Bestel hier Rouwconflict